Видалення та лікування кісти куприка

Видалення та лікування кісти куприка

Операція з видалення кісти куприка проводиться у випадку формування її в області над анальним отвором епітеліального куприкового ходу. Цей стан пов’язаний з розладами ембріонального розвитку, в результаті чого може виникнути запалення. Патологія може тривалий час не турбувати людину, але з часом з’являються симптоматичні прояви.

Видалення та лікування кісти куприка

Що таке куприкова кіста

Вихід куприкової кісти з так званого «сплячого стану» пов’язаний з впливом декількох несприятливих факторів:

  • ведення малорухливого способу життя;
  • наявність зайвої ваги;
  • носіння занадто тісної білизни;
  • отримання травм чи переохолодження куприку;
  • перенесення хвороб інфекційного характеру.

При потраплянні до отвору інфекції уражена зона запалюється. Такий стан не варто ігнорувати, слід терміново звернутись до лікаря.

Симптоми куприкової кісти

В активній фазі кіста куприка дає про себе знати запальним процесом та деякими іншими симптомами:

  • больові відчуття у попереку;
  • припухлість над сідницями;
  • почервоніння та набряклість;
  • посилення болю при русі;
  • виділення гною.

Можливий розвиток ускладнень, що проявляється розширенням епітеліальних ходів в район прямої кишки. Гнійне запалення має здатність до прогресування, потрібно якомога швидше провести операцію.

Діагностика та лікування куприкової кісти

Перед початком лікування потрібно відрізнити кісту куприка від інших патологій зі схожими симптомами – парапроктиту, остеомієліту, кістозних утворень шкіри. Для цього проводять візуальний огляд пацієнта, УЗД. При підозрах на розповсюдження кісти у пряму кишку може бути призначена колоноскопія.

Консервативне лікування гострої стадії куприкової кісти не є ефективним. Необхідне оперативне втручання. Діагностичні процедури є важливими для підбору індивідуально дієвої терапії та чіткого видокремлення розмірів та місць розташування епітеліальних ходів, які потрібно буде видалити.

В ході операції лікар застосовує місцеву анестезію, після чого розрізає кісту та наносить розчин діамантового зеленого для підсвічування свищевих ходів. Двох розрізів достатньо, щоб охопити проблемну ділянку та назавжди видалити. При великих розмірах видалених тканин накладають дренаж.

Лазерне видалення куприкової кісти дозволяє пацієнту відразу після операції повернутись додому для відновлення. Середня тривалість реабілітаційного періоду складає 2-3 тижні, на тілі не залишається післяопераційного шраму. Хірургічне втручання дозволяє видалити кісту куприку без ризику рецидиву. Неприємні симптоми більше ніколи не турбуватимуть людину, вона повернеться до повноцінного життя.

Джерело: сайт bilyak.com.ua.

Добавить комментарий