Yandex.Metrika counterYandex.Metrika counter

Жовчнокам’яна хвороба. Сутність патології та причини формування

Жовчнокам’яна хвороба. Сутність патології та причини формування

Сутність патології та причини формування

Жовчнокам’яна хвороба розвивається на фоні зміни структурного складу жовчі. В результаті цього процесу у порожнині жовчного міхура та протоках утворюються конкременти (камені), які перешкоджають нормальному відтоку жовчі. Це призводить до застійних явищ, запалення та інфікування, поступового погіршення стану жовчного міхура.

До розвитку хвороби можуть призводити різні чинники, серед яких виокремлюють:

  • спадкова передача харчових звичок від батьків та родичів;
  • перекручування та зміна анатомічної форми міхура;
  • незбалансоване і нерегулярне харчування – вживання жирної їжі, переїдання або надмірне накопичення холестерину;
  • ведення малорухливого способу життя, через що переміщення жовчі може сповільнюватись;
  • підвищення рівня статевого гормону естрогену у жінок, зумовлене менопаузою, вагітністю, іншими факторами;
  • інфекційне ураження жовчного міхура або супутні хвороби інших органів – печінки, кишківника.

Симптоми розвитку хвороби

Через зміни складу жовчі та утворення каменів людина може зіштовхнутись з різними неприємними наслідками. Жовчнокам’яна хвороба призводить до болю у правому підребер’ї, нудоти, блювоти, розладів травлення, гіркого присмаку у роті. Поступово конкременти збільшуються у розмірі та можуть ускладнювати відтік жовчі по протокам.

Жовчнокам’яна хвороба може проявити себе різким нападом жовчної кольки. Після надмірного вживання жирної їжі камені можуть переміститись з міхура до тонкого кишківника, що призводить до підвищення температури тіла, нудоти та блювання. Через прогресування патології вона потребує своєчасного діагностування та лікування.

Лікування патологічного стану

Утворення каменів у жовчному міхурі зазвичай призводить до втрати функціональності органу та потреби його видалення. Зробити це можна лапароскопічним шляхом без серйозних ускладнень для здоров’я. Повне видалення ураженого органа можна провести під загальною анестезією всього через декілька проколів на череві діаметром до одного сантиметра.

Після лапароскопічної холецистектомії (видалення жовчного міхура) пацієнт може швидко повернутись до повноцінного життя. Однак надалі необхідно буде ретельно контролювати раціон харчування, вживати їжу невеликими порціями, повністю відмовитись від смажених, гострих, солоних продуктів, солодощів та виробів з тіста.

Людині потрібно додати до свого раціону більше овочів та фруктів, клітковини, молочних продуктів. Повна реабілітація після видалення жовчного міхура настає вже через місяць без суттєвих змін у житті пацієнта.

Джерело: сайт bilyak.com.ua

Добавить комментарий