Yandex.Metrika counterYandex.Metrika counter

Із чим пити кальвадос?

Кальвадос — це міцний алкогольний напій, який виготовляють шляхом перегонки яблучного чи грушевого сидру із подальшим настоюванням у дубових бочках. Перші письмові згадки про цей різновид бренді датуються 1554 роком і наразі він є національним надбанням Франції.

Із чим пити кальвадос?

Цікаві факти

  1. У назві «Кальвадос» наголос падає на останній склад.
  2. Виробництво напою відбувається в трьох департаментах Франції: Манш, Орн та Кальвадос.
  3. Сировиною для сидру слугують приблизно 100 сортів груш та не менше 200 видів яблук.

Є дві технології виготовлення — шляхом одинарної чи подвійної перегонки. У першому випадку готовий продукт має більш насичений фруктовий аромат, а в другому — смак ніжний та делікатний. Щоби зрозуміти, який сорт вам більше подобається, варто купити Кальвадос одинарної та подвійної перегонки і шляхом дегустації встановити свого фаворита.

Основні правила дегустації

Починається знайомство з яблучним бренді з оцінки його кольору та відтінків. Більш молоді сорти світлі, прозорі, з блідо-жовтим відливом, а ось вистояний Calvados має насичений колір червоного дерева.

Далі потрібно «познайомити ніс» із напоєм: досить повільно піднести бокал до носа та вдихнути верхні ноти аромату, після чого зробити легкий круговий рух і знову вдихнути аромат. На другому колі відкриються більш глибокі та насичені відтінки аромату.
Професійні дегустатори вважають, що без знайомства із запахом, неможливо буде зрозуміти витончений смак цього сорту алкоголю. Пити Кальвадос варто повільно, маленькими ковтками, смакуючи та насолоджуючись.

Особливості подавання

Подають фруктовий бренді в коньячних сніфтерах або ж у бокалах для білого вина, рідше — у тюльпановидних рюмках. Головною вимогою до посуду є звуження до верхнього краю, яке сприяє максимальній концентрації ароматів напою.

Оптимальна температура подавання — +18-22°C. На органолептичні показники алкоголю негативно впливають надмірне нагрівання чи охолодження, тому зберігаючи Calvados вдома, потрібно вибрати місце зі сталою комфортною температурою в межах 12-15°C. Відкорковану пляшку рекомендують зберігати не більше двох місяців.

Коли краще подавати?

Яблучний бренді є універсальним напоєм, тому може подаватися в будь-який момент трапези.

  1. До їжі. Calvados добре подавати у якості аперитиву, адже яблучна кислота, що є в складі, сприятиме пробудженню апетиту та гарному травленню.
  2. Під час їжі. Порція молодого чи злегка витриманого фруктового бренді сприятиме кращому засвоєнню їжі під час тривалого бенкету. Добре поєднується з рибою, сирами та десертами. Замовити якісні алкогольні напої та смаколики для їхнього подання можна в зручному онлайн-маркеті МАУДАУ.
  3. Після їжі. У якості дижестиву подають витримані сорти, які можуть поєднуватися із сигарами чи гірким шоколадом.

Найкращий час вживання Calvados —друга половина дня чи вечір, адже алкогольний напій доволі міцний (40°).

Добавить комментарий