Психосоматика або коли варто звернутися до психолога

Психосоматика або коли варто звернутися до психолога

Ще давньогрецька медицина говорила про неподільність психіки та тіла людини. Кожен орган розглядався у взаємозв’язку з певною емоцією. Наприклад, печінка – вмістилище гніву, серце – страху, шлунок – смутку та печалі.

Психосоматика або коли варто звернутися до психолога

Зв’язок, як говорили древні, взаємний: захворювання впливає на емоційний фон людини. А негативні емоції призводять до хвороби конкретного органу.

У XVII столітті британський медик Томас Вілліс виявив, що рівень цукру в організмі підвищується від переживання горя. Тим самим він відкрив діабет і дав поштовх до розвитку психосоматики вже як науки. 

Що таке психосоматичні захворювання

Термін в перекладі з грецької означає «зв’язок душі та тіла». І сьогодні це вже напрямок в психології та медицині, що вивчає, як психіка людини реагує на зовнішній світ і впливає на всі системи тіла. Згідно з цією наукою, всі захворювання беруть свій початок в психологічних невідповідностях душі, підсвідомості та думок людини.

Фрейд як ніхто інший точно висловив суть психосоматики в одному реченні: «Якщо ми женемо якусь проблему у двері, потім вона, у вигляді симптому хвороб, проникає через вікно». Це говорить про те, що захворювання неминуче, якщо людина ігнорує власні проблеми, замість того, щоб їх вирішувати. Якщо своєчасно не звернути увагу, захворювання переходять у розряд класичних недуг. 

Витіснені проблеми  

Звичайно, кожній людині властиво уникати думок, які їй неприємні. В психології це називається витіснення – захисний механізм психіки. Однак якщо ми маємо постійну звичку не аналізувати проблеми, відмовляємося проходити уроки життя, боїмося дивитися правді в обличчя, то витіснені проблеми не зникають. Вони просто переходять на рівень фізіології, пише у своєму блозі психологиня зі Львова Ольга Климентович.

Відчуття невпевненості, страху та пригнічення під час таких невизначених часів як війна є невідворотними, вони значно посилюють тривожність. Стрес впливає на людину, призводячи до знесилення, поганого настрою та безпорадності, ще більшого загострення психосоматичних захворювань.

Як допомогти  

Необхідно пам’ятати, що психосоматика – зовсім не симуляція або придумування проблеми, це дійсно серйозне захворювання. Далеко не кожна людина може впоратися з психосоматичним захворюванням самостійно, одним зусиллям волі. А загальновідомі поради та рекомендації просто не спрацьовують. 

Може бути необхідна допомога лікаря психотерапевта, підтримка родичів та друзів. Якщо правильно поєднувати психотерапію і медикаментозне лікування, можна назавжди позбутися від багатьох проблем зі здоров’ям.

Один комментарий о “Психосоматика або коли варто звернутися до психолога

Добавить комментарий